Driftsgranskning

I gjennomsnitt økte jordbruksinntekten per årsverk med 23 prosent i fjor.

Kraftig inntektsøkning i jordbruket i 2021

I gjennomsnitt økte jordbruksinntekten med 23 prosent i fjor – til 403.100 kroner per årsverk. Veksten var sterkest på Jæren, viser tall fra Nibios driftsgranskninger for 2021.

Publisert Sist oppdatert

Det var særlig inntektene fra husdyrhold som økte i fjor, viser undersøkelsen.

Formålet med driftsgranskingene er å vise økonomisk status og utvikling i landbruket – og på gardsbruk der en vesentlig del av inntekten kommer fra jord- og skogbruk.

Dette er Nibio

  • Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) forsker og leverer kunnskap om mat- og planteproduksjon, miljø, kart, arealbruk, genressurser, skog, foretaks-, nærings- og samfunnsøkonomi.
  • Instituttet holder til på 15 ulike steder, fra nord til sør i landet.

For melk og storfeslakt økte inntektene i snitt med 92.000 kroner, til 397.000 kroner per årsverk.

For sauehold økte inntektene med 80.000 kroner i 2021 – til 243.900 kroner per årsverk. Det skyldtes i stor grad prisøkningen på saue- og lammekjøtt.

Nedgang for kornbrukene

Inntektene til kornbrukene er svært avhengige av været, og disse brukene hadde en nedgang i inntekter, skriver Landbruks- og matdepartementet på sine hjemmesider.

For brukerfamilien samlet, økte nettoinntekten med i underkant av 200.000 kroner, til 1,27 millioner kroner. Rundt halvparten av familiens inntekt kommer fra bruket.

Moderat kostnadsvekst

Kostnadene vokste moderat. Utgiftene til elektrisitet var ekstremt lave i 2020, og begynte å øke mot slutten av 2021, går det fram av Nibios tall.

Økningen i strømkostnader var kraftigst i Agder, Rogaland og Jæren. I gjennomsnitt gikk gjeldsandelen ned med 2 prosentpoeng.

Powered by Labrador CMS