Sial Paris byr på 21 trendsettende nyheter

Erstatninger for de tradisjonelle råvarer preger de mest lovende innovasjonene i matindustrien. På matmessen Sial Paris får du et godt innblikk i de største nyhetene.

Publisert Sist oppdatert

­Når den internasjonale matvaremessen Sial Paris åpner sine dører den 15. oktober, blir 21 finalister i Sial Innovation Awards 2022 offentliggjort. Nesten en fjerdedel av dem dreier seg om substitutter. Finalistene er kåret av en bredt sammensatt internasjonal fagkomité skriver arrangøren i en pressemelding.

Utdelingen av gull-, sølv- og bronse-medaljene foregår ved en egen seremoni på dette området.

Viktige materstatninger

Hovedtrenden blant finalistene bekrefter en utvikling Sial registrerte allerede i 1998, da biff laget av soya var blant de viktigste nyhetene. Hele 24 prosent av innovasjonene som presenteres i konkurransen i år, dreier seg om slike substitutter. De viser klart at det er en tendens mot vegetarisk basert mat blant forbrukerne.

Det dreier seg ikke bare om erstatning for kjøtt, også sjømat er preget av den samme trenden. Oppskrifter og metoder for å lage mat hjemme, bygger på at forbrukere som er opptatt av vegetarisk mat, også er mer innstilt på å være sin egen kokk.

Samtidig viser meieri-bransjen en økende mengde produkter basert på mindre tradisjonelle råvarer som spelt og hamp. Substitutter for tradisjonell ost har også gitt støtet til flere innovasjoner.

Nytelse som avgjørende verdi

Forbrukere verden over sier nytelse er viktig: hele 72 prosent av de spurte i en omfattende markedsundersøkelse anfører dette som avgjørende når de handler mat. Dermed er det naturlig at en stor del av de nye produktene er konsentrert om kvalitet og smak. Mange kan betegnes som rene feel-good produkter. Juryen mener erfaringene fra Covid-epidemien har forsterket denne trenden.

Nye kilder for inspirasjon i år er særlig koreanske og afrikanske mat- og smakstradisjoner.

Sunn, naturlig mat

Å velge mat for å styrke helsen er ikke den viktigste bakgrunn for forbrukernes valg. Men det blir erkjent at en riktig sammensatt og variert meny kan forbedre helsen. De utvalgte innovasjonene bygger på dette, ved å legge stor vekt på naturlige ingredienser som planter, sunn frukt, grønnsaker, frø, alger og lignende. Her igjen ser vi en virkning av Covid-krisen. Forbrukerne er opptatt av matvarer som styrker immuniteten og sikrer tilførsel av vitaminer, zink og lignende.

Lettere å koke selv

Å spise bedre, kan ofte bety å forbedre egne evner som kokk. Igjen: Covid-krisen har forsterket den langvarige trenden. Dette er bakgrunnen for at årets innovasjoner omfatter tilbud som gjør det enklere å lage mat i det private kjøkken. Samtidig lanseres det altså vegetariske erstatninger for tradisjonelle råvarer som særlig appellerer til denne gruppen.

De rene ingrediensene

Forbrukerne blir stadig mer bevisste på hva de handler. De går mer og mer etter lite bearbeidete produkter, gjerne med minst mulig kompliserte sammensetninger. De er blitt mer bevisste på omdiskuterte tilsetningsstoffer, og redusert tilsetting av sukker og salt.

Organiske produkter er i klar tilbakegang i forhold til tidligere år. Ekspertene som har valgt ut finalistene ser også en klar skjerping av kravene til etiske og sosiale hensyn.

Øko-vennlig emballasje

At innpakningen av matvarer kan resirkuleres, er ikke lenger nok for den moderne forbruker. Det er en markert trend at kundene ser etter nye forpakninger som virkelig bruker resirkulert materiale, og vender seg fra plast og papp.

Hva koster det?

Det er ikke til å komme bort fra at den tiltagende internasjonale inflasjonen gjør matvareprisene til en viktig faktor. Ekspertene ser i år en klar tendens til at nye produkter skal kostnadsmessig være tilgjengelige for den store majoriteten av forbrukere, også når det gjelder varer som normalt ikke først og fremst er lansert som billige.

Powered by Labrador CMS