Nordmenn spiser mindre fisk enn de selv tror

Fiskekonsumet i Norge har gått ned med over 10 prosent de siste syv årene. Nå tar Coop i samarbeid med Coast Retail tak i problemstillingen.

Publisert Sist oppdatert

­Tilgangen og kunnskapen om råvarer og oppskrifter er større enn noen gang, likevel går forbruket av fisk ned.

– Det har i lang tid blitt fokusert på alle muligheter som finnes kulinarisk med fisken; poke bowl, sushi og ovnsbakte lakseporsjoner. Konsumet øker dessverre ikke i tråd med dette og det ønsker vi å gjøre noe med, basert på innsikten om at nordmenn sier de spiser mer fisk enn det de gjør, sier Stig Ove Thorkildson, sortimentssjef for fersk fisk i Coop Norge.

Rask og enkel tilberedning

– Vi tror det er en misforstått tanke blant våre kunder, som også er våre medeiere, at fisk er vanskelig å tilberede og lykkes med. Fisk er raskt og enkelt å tilberede, og laks passer godt til det meste av hverdagsmat som taco, pasta, wok og tapas, forteller Thorkildson.

Kostrådet fra Helsedirektoratet er å spise fisk til middag to til tre ganger i uken, og å bruke fisk som pålegg. Coast Retail, som er en del av sjømatkonsernet Coast Seafood, er leverandør av rød fisk og ønsker å tilrettelegge for økt konsum.

– Våre tall viser at 57 prosent av aldersgruppen 20-34 år sier de spiser fisk en gang eller mindre i uken. De litt eldre er noe bedre, og 57 prosent i aldersgruppen 50-65 år sier de spiser fisk to ganger i uken eller mer. Vi håper kampanjen kan bidra til å sette fokus på det synkende inntaket, samt inspirere alle aldersgrupper til å spise mer fisk i hverdagen, sier Merethe Helene Holte, daglig leder Coast Retail.

Fisk er en viktig del av folkehelsen

Norges sjømatråd ønsker å snu den negative utviklingen i sjømatkonsum, blant annet ved bruk av Godfisk.no som merkevare og avsender rettet mot forbrukere i Norge. Ved å inkludere Godfisk.no i kampanjen, får forbrukere tips og ideer til hvor de kan finne enkle og gode sjømatoppskrifter.

– Godfisk skal bidra til positive holdninger og få familier flest til å øke antall sjømatmiddager fra ofte ett til minst to måltider i uken. Fet fisk som laks, makrell, sild og ørret, er en svært viktig kilde til vitamin D og omega-3. Helsemyndighetene anbefaler derfor at minst én middag i uken bør være fet fisk, forteller Trym Eidem Gundersen, direktør for region Norden i Norges sjømatråd.

– Vi er glade for å være med på kampanjen i form av bedriftsinitiativ sammen med Coast Retail og Coop, avslutter Gundersen.

Powered by Labrador CMS