bedriftsutviklingsprisen i landbruket

Juryleder Kristin WIlloch Haugen og Ingeborg Knutsdatter Gresaker fra Innovasjon Norge, Ingunn Anstensrud, Johan Anstensrud og ordfører i Våler kommune Reidar Kaabbel (fra venstre) etter prisutdelingen. Foto: Innovasjon Norge

Den sorte havre vant landbrukspris i Viken

Tveter Gård Foredling AS i Våler i Østfold har vunnet Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Viken.

Publisert Sist oppdatert

­De har gjort god butikk av en edel råvare som i flere år var forbeholdt hester, skriver Innovasjon Norge i en pressemelding.

Den gamle kornarten svarthavre har blitt dyrket i Norge siden før vikingetiden. Da eierne av Tveter gård i Våler i Østfold fikk høre om kornarten etablerte de Den Sorte Havre. Målet var å dyrke verdens beste havre av urkornet, utvikle innovative produkter med høy kvalitet og nå ut til hele verden med sine gode og sunne produkter.

Havre som luksus

Årets vinner i Viken, Tveter Gård Foredling AS, har med sin langsiktige, profesjonelle og innovative tilnærming klart å utnytte gårdens og landbrukets ressurser på en spennende og lønnsom måte, og har klart å skape noe eget fra jord til bord, mener juryen.

Gården drives av Ingunn og Johan Anstensrud.

– Vi i Den Sorte Havre streber etter å dyrke verdens sunneste havre, bærekraftig og helt uten sprøytemidler, og å utvikle fantastiske og smakfulle produkter som får frem det unike i urkornet svarthavre. Vi er utrolig takknemlig for å få denne anerkjennelsen, og for alle de som heier på oss og skal ha en del av æren for både denne prisen og at vi har kommet hit vi er i dag, sier Ingunn Anstensrud.

Lønnsom virksomhet

Med en sunn råvare, forskning og fokus på helse har bedriften skapt en lønnsom virksomhet. De har lykkes med å bygge en merkevare og fått innpass hos de store aktørene i dagligvarebransjen med sine havregryn, müslier, ulike økologiske bakemikser, havremel og til og med havreris, som er et middagsprodukt, heter det videre i pressemeldingen.

De har også blitt synlige både i det nasjonale og det internasjonale markedet. Hverdagskost av høy kvalitet pakket inn i lekker design har blitt et «high end»-produkt som gir kunden sunn nytelse i hverdagen.

Det norske urkornet har fått en renessanse takket være sitt ernæringsinnhold. Svarthavren er spesielt rik på umettet fett, og er i tillegg en glutenfri kornsort.

Dyrking og videreforedling av sunt urkorn fra vikingtiden danner grunnlag for en god historie om vekst, eksport av landbruksprodukter og samarbeid mellom bønder. Behovet for råvarer har økt mye siden oppstarten i 2014 og vinneren har nå et samarbeid med 20 bønder som dyrker urkorn etter avtale. Dyrkingen skjer uten kjemiske innsatsmidler og solenergi benyttes til tørking av kornet, skriver Innovasjon Norge.

Bærekraft og innovasjon

– Vinneren er et godt eksempel på en tradisjonell landbruksvirksomhet som gjennom nytenking, markedsorientering og kvalitetsbevissthet har bygget opp en bærekraftig virksomhet som i tillegg til salg gjennom de store norske dagligvarekjedene også selger til utlandet, understreker juryleder og regiondirektør i Innovasjon Norge for Oslo og Viken, Kristin Willoch Haugen.

Kandidatene til årets pris ble vurdert ut fra kriteriene økonomisk, sosial og miljømessig bærekraft og innovasjon.

– Gjennom sin aktive profilering og synliggjøring er vinneren en viktig omdømmebygger for både tradisjonelt landbruk og tilleggsnæring, noe som skaper stolthet og sysselsetting langt ut over egen gård, sier Willoch Haugen.

Fakta om bedriftsutviklingsprisen

  • Innovasjon Norge deler hvert år ut Bedriftsutviklingsprisen i landbruket på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.
  • Det er en bedrifts- og næringsutviklingspris for de som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser.
  • Hvert år blir det kåret en vinner i hvert fylke som får 50.000 kroner.
  • De fylkesvise vinnerne kjemper deretter om den nasjonale prisen på 250.000 kroner.
Powered by Labrador CMS