HOLDBARHETSMERKING: Kvarg er først ut i Norgesgruppens prøveordning hvor de tester ut ny holdbarhetsmerking for å minske matsvinnet hos forbrukerne.

Kvarg med ny holdbarhetsmerking

Publisert: 7. februar 2017 kl 10.51
Oppdatert: 7. februar 2017 kl 10.51
Selskapet lanserer en tilleggsmerking på enkelte egne merkevarer, med mål om at mindre mat skal kastes hos forbruker. - Alt for mye spisbar mat går rett i søpla. Det er et samfunnsproblem og et miljøproblem som vi skal bidra til å løse, sier konsernsjef i NorgesGruppen, Runar Hollevik. - De fleste matvarer kan normalt spises etter «best før»-datoen. Derfor vil vi nå teste om det har effekt å legge til en ekstra merking som vi har kalt «normalt brukbar til». Vi håper dette vil bidra til at kundene blir oppmerksomme på at produkter også kan nytes etter «best før», og gir en indikasjon på hvor lenge produktet normalt holder en brukbar kvalitet. Vi anbefaler uansett at folk alltid ser, lukter og smaker på produktet før bruk, sier Hollevik.

Populært hos kundene

Hvert år kastes det 355 000 tonn mat i Norge, noe som tilsvarer hver 8. handlepose. Og forbrukerne står for mesteparten av denne maten, nærmere bestemt 218 000 tonn. God forbrukerveiledning vil derfor være god hjelp i kampen om å redusere matkastingen. Et stort problem er at mange kaster maten når den har passert «best før»-datoen, selv om produktet fremdeles både smaker godt og er trygt å spise. En representativ undersøkelse gjennomført i hele landet blant trumfkunder av NorgesGruppen viser at seks av ti forbrukere mener at en tilleggsmerking med «normalt brukbar til» vil gjøre dem tryggere på å spise Kvarg etter at «best før»-datoen er forbi. Syv av ti svarer at en slik merking ville ført til at de smaker før de eventuelt kaster produktet.

Skal kanskje utvides

Meieriprodukter, bakervarer og frukt og grønt er de varegruppene det kastes mest av. - Vi tror derfor det er et stort potensiale i å teste den nye merkingen på nettopp Kvarg. Kundene vil finne «normalt brukbar til» på seks ulike Kvarg-produkter i alle NorgesGruppens butikker fra midten av mars, og vi er veldig spente på hvordan dette vil mottas, sier administrerende direktør Odd Ture Wang i
Saken fortsetter under annonsen
UNIL, selskapet som er ansvarlig for NorgesGruppens egne merkevarer. Den nye merkeordningen skal fungere som tilleggsinformasjon til «best før»-merkingen. Piloten skal følges opp nøye før man vurderer om ordningen skal utvides til andre produkter. - Vi har allerede sett på flere produkter hvor vi tror det kan føre til mindre matsvinn med ekstra merking, sier Wang.

Definisjon av tilleggsmerking

Best før: Dato for hvor lenge produktet bevarer opprinnelig kvalitet, forutsatt riktig oppbevaring og uåpnet emballasje. Normalt brukbar til: Datoen for hvor lenge produktet kan spises, men det kan ha noe endret smak og konsistens.

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb