Vil ha julemat med en tvist

Publisert: 24. desember 2016 kl 11.32
Oppdatert: 24. desember 2016 kl 11.32
Det er Finnmark Rein som sender ut pressemelding om julemat med en tvist, og dermed er det naturlig å nevne at det gikk ut fem tonn pinnekjøtt av rein før jul.

Tom for reinpinnekjøtt

Produktet, som kombinerer lange tradisjoner med naturtørket reinkjøtt med andre landsdelers klassiske julemat, illustrerer godt dreiningen fra tradisjonell julemat til tradisjonsmat med noe ekstra. Et godt alternativ til vanlig pinnekjøtt, siden det er mange som ikke er så glade i den fremtredende smaken av får, kommenterer Matmerk-sjef Nina Sundqvist. – Responsen har vært helt overveldende, sier daglig leder Are Smuk Figved i Finnmark Rein. Produsenten gikk tom for reinpinnekjøttet før jul.

Tørrmodnet ribbe

Tørrmodnet svineribbe, som fra noen produsenter har fått engelsk navn og presenteres som «dry aged», er en annen storselger før jul. Det forteller Espen Schöning Lie, som er kokk og leder av Meny-Lauget. Her modnes kjøttet på gamlemåten, under kontrollert temperatur og luftfuktighet. Trondheim Slaktehus og Prima Jæren er blant produsentene som selger mye tørrmodnet svineribbe.
Saken fortsetter under annonsen

Eple- og plommegløgg

På drikkefronten dukker det opp flere norske alternativer til de mange som synes klassisk gløgg smaker forferdelig og som kan tenke seg drikkevarer som ikke må tygges. Gløgg med epler og/eller plommer, for eksempel. I år er det plommer som gjelder, ifølge Sundquist, mens Lie forteller at Meny selger mye norskprodusert eplemost fra Epleblomsten til eplegløgg. Jacobs Utvalgte og Egge gård er blant dem som tilbyr ferdigblandet eplegløgg.

Håndverk

Og, selvsagt: Håndverksbrygget øl og stadig flere akevittsorter er en trend som bare fortsetter. De små potetene som tidligere ble dyrefôr serveres gjerne sammen med julematen. Norske, usprøytede svanepoteter eller mandelpoteter velges oftere fremfor amandinepotetene.

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb