fisk

TRYGT: Ikke farlige mengder av helseskadelige stoffer i oppdrettsfisken, viser 2015-testene. (Foto: Shutterstock)

Norsk oppdrettsfisk er trygg mat

Det er trygt å spise norsk oppdrettsfisk. Det viser også 2015-undersøkelsene.

Publisert Sist oppdatert
Nifes undersøkte 12.285 fisk for ulovlige og uønskede stoffer i fjor, på oppdrag fra Mattilsynet.Undersøkelsene skal sjekke at fisken som mennesker skal spise, ikke inneholder helseskadelige mengder av uønskede stoffer. Dessuten blir det undersøkt om det brukes ulovlige legemidler i oppdrettet.På ett oppdrettsanlegg ble det påvist rester av krystallfiolett. Men Mattilsynet konkluderte med at prøvene hadde blitt forurenset da de ble tatt.Ingen av prøvene inneholdt mer legemidler enn de grensene som er satt. De eneste stoffene som ble funnet i målbare mengder, var tre lakselusmidler. Det ble funnet lusemiddel i flere prøver i år enn tidligere, men nivåene var godt under grenseverdien.Oppdrettsfisken ble også undersøkt for dioksin og dioksinlignende PCB, tungmetaller, pesticider og bromerte flammehemmere. Ingen av miljøgiftene hadde nivåer over maksimumsgrensen som EU har satt.Generelt er trenden at miljøgiftnivået i oppdrettslaks har gått betydelig ned de siste ti–tolv årene. Det skyldes hovedsaklig at det er gått over fra fiskemel og fiskeolje til mer vegetabilske ingredienser i fôret, melder Nifes.

Lakselusmidler

Miljøgifter

Powered by Labrador CMS