PARTIPOLITIKK: Matkasting var tema på landsmøtet i Miljøpartiet De Grønne. (Foto: Julie Ness)

Grønne vil ha avgift på matkasting

Publisert: 13. april 2016 kl 10.39
Oppdatert: 13. april 2016 kl 10.39
«Forsvinn, matsvinn!» erklærer MDG i en av resolusjonene fra landsmøtet sitt. Den tar utgangspunkt i at en tredjedel av maten som produseres, går tapt, med de problemene som følger med rundt fordeling og klima.

Flere nye lover

– Som et godt organisert kunnskapssamfunn ligger alle forhold til rette for at Norge bør bli best i verden i effektiv og bærekraftig utnyttelse av matressursene, heter det i uttalelsen. Partiet viser til Frankrike, der store supermarkeder nå er lovpålagt å gi bort spiselig mat som ikke blir solgt, til veldedige organisasjoner eller til dyrefôr. I Norge kastes det nesten dobbelt så mye mat per person som i Frankrike. Partiet vil pålegge butikker å lage avtaler for å gi usolgt mat videre til organisasjoner eller matsentraler, og arbeide for en lov som forbyr destruering. Dessuten vil MDG ha en avgift på maten som butikkene kaster, ha sanksjoner på restauranter med «for høy svinnprosent» og stimulere til salg av «snål» frukt og grønt.

Mindre forpakninger

Landsmøtet går også inn for mindre forpakningsstørrelser, å hindre unødvendig emballasje og å vurdere å fjerne «best før»-stempelet til fordel for en holdbarhetsmerking som er mer presis og viser når det ikke lenger er helsemessig forsvarlig å spise maten. Disse og andre tiltak skal halvere matkastingen fra 2013 til 2026, mener partiet.
Saken fortsetter under annonsen

Ledige stillinger – Mat og Marked jobb