merking

UMERKET: Pressgrupper i flere land har funnet umerkede nanopartikler i maten. Industrien avviser at de skulle vært merket. (Illustrasjon: Shutterstock)

Fant nanopartikler i maten

Franske miljøvernere krever forbud etter at de har funnet nanopartikler i fire matvarer.

Publisert Sist oppdatert
Miljøorganisajonen Agir pour l'Environnement frykter at flere matprodukter kan inneholde nanopartikler uten at emballasjen forteller det.– Alle de fire produktene inneholdt signifikante mengder nanopartikler av titaniumdioksid og silisiumdioksid som ikke er testet eller godkjent for spising, ifølge en uttalelse fra organisajonen.– Disse produktene skulle vært nano-merket etter europeiske regler om matinformasjon til forbrukerne.Det handler altså om nanopartikler av E171 og E551. Men produsentene avviser at de skulle vært merket:– På grunn av den normale variasjonen i partikkelstørrelser i konvensjonelt, EU-godkjent titaniumdioksid er det mulig at det er en veldig liten andel partikler i nano-størrelse. Men etter anerkjente og juridiske definisjoner gjør ikke dette det til bearbeidede nanomaterialer. Derfor gjelder ikke kravene om merking, uttaler Mondelēz, som står bak to av produktene.I tillegg til sjokoladekjeks og tyggegummi fra Mondelēz er det snakk om hermetisk kalvestuing fra William Saurin og guacamole-krydderblanding fra Carrefour.Miljøorganisajonen ber om forbud mot nanopartikler i matprodukter til det er skikkelig vurdert hvor trygge de er. Det franske trygg mat-byrået Anses skal risikovurdere nanopartikler i maten i 2017, forteller Food Navigator.En tilsvarende studie i Australia har funnet de samme nanopartiklene i 14 vanlige matprodukter.– Vi bruker ikke nanoteknologi. Hvis vi kommer til et punkt der vi planlegger å bruke det, skal vi sikre at miljø-, helse- og trygghetskonsekvenser er vurdert, sier en talsperson for Mondelēz.

E171 og E551

– Normal variasjon

Bruker ikke nanoteknologi

Powered by Labrador CMS